Detoxifierea sau drenajul (așa cum se numește în homeopatie) reprezintă un ansamblu de modalități ce utilizează plante medicinale sau alte produse naturale, alimente, precum și alte metode speciale de operare capabile să inducă reducerea de toxine sau reziduuri metabolice care se acumulează în mod anormal în diferite spații biologice. Detoxifierea se bazează pe două mecanisme:
- deblocarea uneia sau mai multor căi și organe prin care toxinele sunt scoase din organism (principalele fiind: pielea, plămânii, rinichii, ficatul și intestinele) și simultan,
- eliberarea toxinelor din zonele în care stagnează și punerea lor în mișcare pentru a fi scoase pe căile naturale.
Detoxifierea organismului se face prin tehnici interne (dietǎ, hidrocolonoterapie, administrare de vitamine și anti-oxidanți, diuretice, etc.) și externe (peeling-gomaj corporal, saună uscată, tehnici de relaxare, meloterapie, etc.).
Am văzut anterior importanța colonului în buna funcționare a organismului uman. Tocmai de aceea o detoxifiere corect realizată începe prin reducere toxinelor de la nivelul colonului. În acest sens, alimentaţia trebuie să constea îndeosebi în cereale, în fructe şi în legume, deoarece conţin fibre alimentare ce stimulează tranzitul intestinal.
O astfel de alimentaţie are şi rolul de a tonifia muşchii intestinali (conţinutul intestinului provoacă atrofierea muşchilor) şi de a reda mucoasei capacitatea de fermentare şi de asimilare a substanţelor nutritive. Aceasta deoarece, în timp, medicamentele, alimentele nesănătoase şi stresul distrug microflora intestinală. Prin urmare, metabolismul se dereglează şi apare disbacterioza (dereglarea echilibrului florei intestinale). Un remediu eficient împotriva disbacteriozei este usturoiul (o sursă esenţială de bacterii „bune”). În acest sens, timp de două săpămâni, se vor administra câte doi câţei de usturoi cu o oră înainte de micul dejun şi cu două ore înainte de cină. Potrivit medicilor, un indiciu al „tratării” disbacteriozei este dispariţia senzaţiei de balonare de după masă.
După detoxifierea colonului, urmează procesul de reducere a toxinelor de la nivelul ficatului. Detoxifierea ficatului completează procesul de reducere a toxinelor din corp. Toxinele din colon trec prin peretele intestinal şi ajung în sânge. Iar ficatul trebuie să cureţe acest sânge. Însă un exces de toxine în sânge nu face decât să sporească oboseala ficatului şi, astfel, acesta nu mai reuşeşte să facă faţă solicitărilor. Prin urmare, sângele nepurificat ajunge în circulaţia general. De aceea, cel mai bine este ca detoxifierea ficatului să-i urmeze celei de la nivelul colonului.
Cel mai bun aliat al ficatului în procesul de detoxifiere îl reprezintă fibrele alimentare care se găsesc din belşug în fasole albă uscată, prune uscate, pâine integrală şi de secară, alune de pădure, grâu şi germeni de grâu, migdale, nuci, mazăre şi în stafide. Medicii recomandă ca detoxifierea ficatului să coincidă cu posturile, deoarece în timpul curăţării sunt interzise carnea şi laptele.
Rinchii reprezintă a treia cale importantă de detoxifiere, deoarece, în 24 de ore, aceştia au capacitatea de a filtra circa 150 de litri de sânge. Pentru curăţarea rinichilor se recomandă minimum doi litri de apă pe zi şi diuretice naturale, precum fructe, legume şi diferite plante (mătase de porumb, urzică, iarba neagră etc.).
*DISCLAIMER: Informațiile de pe acest site, sau din materialele prezentate/promovate pe site nu vor să înlocuiască sfaturile unui medic specialist. Recomandăm cu tărie consultarea unui medic specialist înainte de a lua orice decizie cu privire la sănătatea dvs, indiferent că este vorba despre curățarea tractului gastrointestinal, detoxifiere sau afecțiuni/boli. Rezultatele prezentate pe site diferă de la o persoană la alta în funcție de factori precum răspunsul organismului, modul în care este înțeles și aplicat tratamentul, regimul alimentar și mentalul, de aceea dvs puteți obține rezultate diferite. Vă rugăm înainte de a lua orice decizie consultați un medic specialist.
Comentarii recente